Search
Close this search box.

]Af Elon Cohn

Dan Uzan blev tirsdag valgt til Årets Dansker af læsere og et dommerpanel på Berlingske. Dan Uzans nærmeste familie, hans forældre og søster, var til stede og modtog hæderen på den myrdede frivillige sikkerhedsvagts vegne.

‘Han blev dræbt, mens han beskyttede andre. Mens han frivilligt vogtede foran synagogen i Krystalgade i København, mens et terrorangreb udspillede sig i byen. Han vogtede ikke bare over de mennesker, der sang og festede og fejrede en jødisk konfirmationsfest inde i bygningen, men også over religionsfriheden. Og han betalte den største pris, man kan for at redde andre mennesker. Han betalte med sit liv.

Sådan lyder motivationen for, at Dan Uzan tirsdag er blevet kåret som Årets Dansker 2015’, skriver Berlingske i sin omtale af begivenheden. Dan Uzan stod vagt i porten til synagogen i København, mens en konfirmand (bat mitzva) holdt fest i Det Jødiske Hus bag synagogen. Om eftermiddagen havde den islamistiske terrorist Omar Hussein angrebet ytringsfrihedsarrangementet I Krudttønden på Østerbro og myrdet dokfilms instruktør Finn Nørgaard og såret flere politifolk. Sent samme aften fortsatte Omar Hussein til Krystalgade, hvor han myrdede Dan Uzan og sårede yderligere to politifolk, der stod vagt sammen med den 38-årige cand. polit. og tidligere elite basketball spiller.

‘Det betyder meget for mig, at Dan får prisen. Det er en solidarisk anerkendelse af, at vi i Danmark holder af de værdier, som Dan stod for. Jeg er stolt, rørt og taknemmelig. Det giver mig styrke og håb. Jeg håber, at det vil sprede til andre dele af befolkningen, så Dans død ikke har været helt forgæves,’ sagde Dan Uzans far, Sergeot Uzan i følge Ritzau.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) var også mødt op ved dagens arrangement for at hylde den afdøde dansker. I en tale betegnede han kåringen af Dan Uzan som ‘et klogt valg.’ Det skriver Berlingske.Dans søster omgivet af to vagter


 

Dan forældre ses her med folketingets formand Pia Kjærsgaard
Dan Uzans forældre ses her sammen med
Folketingets Formand Pia Kjærsgaard.